divendres, 15 de juny del 2012

“LLEGIR EN VALENCIÀ, AMB MOLT DE GUST”, RECULL LA MILLOR GASTRONOMIA VALENCIANA.



Una bona representació del món econòmic, social i polític es reuneix per a donar  l’eixida a la setena campanya de foment lector.
La campanya «Llegir en valencià, amb molt de gust», s’ha presentat hui a la Sala Rex Nature d’Alzira, amb l’assistència de les entitats patrocinadores, col·laboradores i adherides, com Fundació Bancaixa, Consum, Levante-EMV, la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i Escola Valenciana, fet que palesa el suport social sòlid amb què es posa novament en marxa aquesta iniciativa de la Fundació Bromera.
Enguany, amb la campanya «Llegir en valencià» es presenten 13 narracions sobre alguns dels menjars més tradicionals i coneguts de la nostra cuina, com ara la paella, els bunyols de carabassa, l’allipebre, l’arròs al forn, entre altres. Les històries estan escrites per un ventall de narradors valencians amb trajectòries consolidades com Enric Lluch, Teresa Broseta, Francesc Gisbert, Pepa Guardiola, Pep Castellano, Raquel Ricart i Josep Franco i han sigut il·lustrades pel també valencià Fran Parreño. Els llibres són breus i amb lletra fàcil de llegir, seleccionats per a agradar tant als lectors poc habituats com a aquells amb més experiència. A més, en cada títol hi ha informació d’altres obres d’autors valencians per a continuar llegint en valencià, disponibles en biblioteques i llibreries. Els llibres incorporen també un glossari i una recepta del menjar de cada llibre.
Durant la presentació de la campanya, el director de la Fundació Bromera, Josep A. Fluixà, ha agraït la col·laboració de totes les entitats i ha afegit que «fomentar l’ús del valencià és molt més que una activitat cultural, és crear una consciència de poble». Per la seua banda, el director adjunt del Levante-EMV, Bernat Clari, ha cridat a «la taula als ciutadans per a aprofitar aquest menú tan saborós dels pròxims caps de setmana. Llibres saludables sense colesterol dels quals es pot traure molt de suc».
Des de les institucions públiques vinculades a «Llegir en Valencià», el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha afirmat que «col·laborar en aquesta campanya constitueix una obligació, una necessitat i un compromís». Inmaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, ha destacat també que «aquesta iniciativa és necessària perquè alçar el nivell de lectura d’un poble és assegurar el seu futur». I per últim, Marta Alonso, directora general de Patrimoni Cultural, ha vaticinat un nou èxit als llibres de «Llegir en valencià» «perquè s’articulen al voltant d’un recurs tan pròxim com és la nostra gastronomia».
Aquesta setena edició contribueix a la difusió de la nostra llengua i cultura amb els menjars valencians com a fil conductor.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada