dimecres, 11 de juliol del 2012

ENDEVINA QUI UNA NOVEL·LA QUE NO US DEIXARÀ INDIFERENTS


Endevina qui

Gemma Pasqual i Escrivà

Ed. Tabarca

La Joana explica als seus pares en un mateix dia que comparteix alguna cosa més amb la Margalida que el seu amor per la música, que pensa passar-hi el curs vinent a Nova York i que necessita el seu permís per partir l’endemà mateix cap a Praga.
Quin és el problema? L’homosexualitat de la filla? Que la Joana se’n vagi de gira amb la Margalida? Que el curs vinent visquin juntes a Nova York? Que la Margalida és negra?
Endevina qui és inspirada en el títol d’una pel·lícula de Stanley Kramer anomenada Endevina qui ve a sopar (Guess who’s coming to dinner). La Joana i la Margalida són dues joves que estan enamorades, la vida els somriu. La Joana és pianista i l’han acceptat a la prestigiosa Juilliard School Music de Nova York; la Margalida és una violinista que ja estudia en aquest centre.
En un mateix dia, la família de la Joana s’assabenta que la seva filla és lesbiana, que l’endemà mateix vol partir cap a Praga i que pensa passar amb la Margalida el curs vinent a Nova York. Els pares només tenen una sola tarda per decidir, ja que les noies tenen disset anys i necessiten el seu permís per viatjar.
De seguida, tota la família de la Joana hi pren posició. El pare i l’àvia, a favor de la filla; la mare és més reticent, no pensa donar-hi tan fàcilment el seu consentiment, té por dels prejudicis i de la intolerància de la societat.
La mare de la Margalida tampoc no ho té clar, tot i que no la preocupa l’homosexualitat de la filla; el que en realitat la preocupa és la classe social de la Joana. Per ella és un problema, té por que la Margalida, amb tot l’esforç que li ha costat arribar on és, es relaxi i perdi tot el que ha guanyat en ajuntar-se amb una jove rica com la Joana.
La novel·la, adreçada a lectors a partir de dotze anys, es deixa llegir també per adults sense prejudicis atrets per la frescor i el desimboltura en el tractament. L’autora utilitza els personatges per reflectir diferents tipus de sensibilitats i interessos, i de maneres de veure la vida.
L’obra s’organitza com un diàleg àgil, amb tocs d’humor i tendresa entre els personatges, amb una aportació constant de dades i temes, històrics, cinematogràfics, literaris, musicals i culinaris, tots relacionats entre si.
Gemma Pasqual compon una història amb ritme, ben contada, que sap dosificar els elements constituents de la trama amb saviesa i que expliquen moltes de les situacions de conflicte que es produeixen avui dia a la societat, derivades de la intolerància i la no-acceptació de les diferències.
D’altra banda, l’autora incorpora, en un joc intertextual molt encertat, perquè s’adiu amb la història que ens conta, una al·lusió a Mrs Dalloway, un homenatge clar a la Virgina Woolf, centrat en la Virgínia, l’àvia de la Joana que pateix la malaltia de l’oblit i que contribueix també a arrodonir-la, pel que fa a la seva coherència temàtica i al·legòrica.
Gemma Pasqual presenta Endevina qui, de l’Editorial Tabarca, al programa de televisió: Ventana a la Safor, de Tele 7.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada