dimarts, 5 de març del 2013

EL PROJECTE RIU FORMA UN 2n GRUP DE PERSONES COM A AGENTS DE SALUT



 Un grup format per 9 dones i 2 hòmens de distintes cultures estan sent formats com a agents de salut, des del mes de novembre, perquè realitzen accions dirigides a promoure la salut en el barri de l’Alquerieta i la resta del municipi i facilitar, així, l’accés als serveis sanitaris i programes.
A Alzira, es du a terme en el barri de l'Alquerieta, des d’octubre de 2011, a partir del conveni firmat entre el Centre de Salut Pública d’Alzira, el Centre Superior d’Investigació en Salut Pública de València i l’Ajuntament d’Alzira. Col·labora estretament el Departament de Servicis Socials i el Departament de Salut de la Ribera. Es desenvolupa en el Centre Social de Participació Ciutadana del barri.
La figura d’agent de salut és una persona, no professional, membre d’una comunitat amb perfil de lideratge que actua de pont entre la població més allunyada del sistema sanitari per diferents raons (gènere, nivell socioeconòmic i/o educatiu, cultura, etc.) i els servicis de salut facilitant informació i consell sobre temes de salut.
L’objectiu que perseguix el projecte és que la població prenga decisions informades en l’atenció de la seua salut i benestar de manera autònoma. Les persones agents de salut poden reduir algunes de les barreres d’accés als recursos que tenen a veure amb el desconeixement del funcionament dels programes, els diferents codis culturals, creences i tradicions arrelades, etc.
En la formació de les persones agents de salut participen professionals dels recursos sanitaris i socials del municipi (centre de salut, hospital, salut sexual i reproductiva, infodona, oficina d’atenció a víctimes del delicte, etc.) i donen a conéixer la forma d’accés i funcionament dels programes a través de visites guiades. Esta metodologia de treball és clau ja que possibilita l’aproximació població-professionals.
Els temes sobre els quals versa la formació i les accions són el resultat de la priorització de necessitats sentides per la població realitzada per les persones agents de salut i per un grup de professionals de diferents sectors del municipi.

El Projecte RIU: “Un riu de cultures, un riu de salut” és un projecte de promoció de salut i accés a serveis sanitaris i programes preventius en poblacions en situació de vulnerabilitat social. Tracta de reduir, gradualment, les desigualtats socials en salut que afecten les persones que viuen en estos entorns i que són injustes, innecessàries i evitables.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada